Nama-Nama Pihak Yang Jatuhkan P Ramlee Sehingga Beliau Meninggal Kerana Sakit Jantung

Periuk nasi P.Ramlee ditutup oleh 2 syarikat yg dinaikkan oleh P Ramlee:
1. Jaafar Abdullah, Eksekutif Shaw Brothers keluar surat memberhentikan khidmat P.Ramlee atad arahan RunRun Shaw dan RunMe Shaw. Ditulis, “Karya P.Ramlee tak bagus..”


2. EMI menamatkan kontrak P.Ramlee, Mrs Devan berkata “Lagu P.Ramlee dah tak laku.. orang tak beli”. EMI Malaysia juga kata kontrak P Ramlee sdalah dgn EMI Singapura.
Nama-Nama Pihak Yang Jatuhkan P Ramlee Sehingga Beliau Meninggal Kerana Sakit Jantung

Harus diingat, P.Ramlee pulang ke Malaysia apabila Shaw Brothers yang suruh apabila pekerja Studio Jalan Ampas yg dibayar gaji amat rendah membentuk Union pekerja Melayu dan membuat banyak protes. Lee Kuan Yew arah Shaw Brothers ditutup utk sekat union itu. Apa tujuan LKY?

EMI pula seolah tidak lagi kenang jasa P.Ramlee. Seniman Agung ini telah memberikan pulangan yang sangat lumayan kepada EMI hasil dari lratusan lagu dan album P.Ramlee, Saloma dll… Kenapa perlu buang terus P.Ramlee? Ikon terbesar industri musik semasa itu? Bukankah kompilasi lagu P.Ramlee dan hasil lirik setta lagu P.Ramlee masih popular?

Itu lah dua punca dari bidang lakonan dan lagu yang telah jatuhkan karier P.Ramlee. Ianya satu bentuk pengkhianatan. P.Ramlee adalah seorang pejuang seni yang berjuang memartabatkan budaya Melayu dalam filem dan lagu Melayu fu dalam nyanyian.

Tak cukup dengan itu, wartawan tempatan juga kerap memperlekeh usaha P.Ramlee pada ketika irama Pop Yeh Yeh, Blues, Rock dan Pop sedang meresap ke dalam jiwa anak bangsa. P.Ramlee terpaksa memboikot media yg sering memutarbelit kenyataan nya.

Karyawan pula ramai dengki dan merasakan mereka lebih baik. Apabila P Ramlee tubuhkan PERFIMA bersama HM Shah.. Dan turut disertai Jaafar Abdullah, Jins Shamsuddin dan Salleh Ghani.. Maka BOD putuskan bahawa P.Ramlee tak bagus sebagai pengarah filem kerana ‘tiada kelayakan skademik’.. Mska Jins Shamsuddin yg dilantik jadi Pengarah Filem kerana dia baru balik dengan sijil pengarahan filem dari London.

Maka P.Ramlee dan HM Shah keluar dari PERFIMA pada Februari 1973. Segala usaha P.Ramlee disabotaj. 3 bulan selepad itu, P.Ramlee menjadi bertambah stress apabila menerima saman mahkamah. Beliau menjadi penjamin/guarantor kepada deorang kawan untuk satu pinjaman. ‘Kawan’ ini lesap, P.Ramlee berhadapan tindakan majkamah yg boleh menjatuh hukum bankraosi sedang P.Ramlee tidak ada wang untuk tebus diri. Beliau mengalami kemurungan dan kekecewaan yang amat sangat.

Sedang Nasir P.Ramlee pula kawin di usia 19 dan keluar rumah. p.Ramlee kecewa dan marah kerana tidak bersetuju dengan perkahwinan itu.. Beliau menjadi tidak terurus, tak bercukur sehingga hari tragik itu.. Sedih.. Kecewa.. Stress hampir maksima.

Seminggu selepas menerima surat saman itu P.Ramlee meninggal dunia menjelang subuh 29 Mei, 1973 akibat serangan jantung. Sblm nya beliau mengadu sakit dada dan dalam kesakitan sempat berpesan kepada Sazali.. ” Jaga Mama baik-baik walau apapun yang terjadi…”

1 comment... add one now

Miss Vee Miss Vee Friday, July 31, 2015 6:01:00 pm
This Is What Women Really Want !!
Kenikmatannya Terasa Hingga Ke Subuh !! >>>KLIK HERE !!<<<